lauantai 28. marraskuuta 2015

Maailmanympärimatka: Australia 27.10.–24.11.2014

Sydney Skyline (editoimaton)



Neljä viikkoa itärannikkoa:

Kaakkois-, Itä- ja Koillis-Australian-matka


1. Bussilla Sydney–Brisbane
2. Matka Fraser Island -saarelle
3. Meno-paluulennot Brisbane–Cairns

Paikat (13) vierailujärjestyksessä:

Sydney–Katoomba–Newcastle–Taree–Port Macquarie–Coffs Harbour–Byron Bay–Surfers Paradise–Brisbane–Noosa–Fraser Island–Cairns–Iso valliriutta






Neljä viikkoa. 5 000 kilometriä. Bussi, auto, juna, lentokone, laiva, lautta. Paljon paikkoja. Paljon hostelleja. Ihmisiä. Eläimiä. Aurinkoa. Ukkosmyrsky. Rahanmenoa. Aktiviteetteja.

1. Sydney

Seitsemän yötä Elephant Backpacker -hostellissa, joka elätti torakoita. Parhaiten ne bongasi ruokalan seiniltä. Viikkoon kuuluneet turistirutiinit: oopperatalo, satamasilta, Sydney Tower -torni (309 m), Bondi Beach -ranta, Darling Harbour -satama-alue, Royal Botanic Gardens -puisto ja Sydneyn observatorio. Lähetin elämäni ensimmäiset matkapostikortit – ihan vain kettuillakseni.


2. Katoomba

Kävin Sydneystä käsin junalla reilun sadan kilometrin päässä päiväreissulla komeilla Sinisillä vuorilla (Blue Mountains), jotka tavoitti hyvin Katoomban kylästä lähtevän Blue Mountains Explorer -bussin avulla. Galleriassa kuvia lisää.

3. Newcastle

Kaksi yötä Newcastle Beach YHA -hostellissa. Matkan paras osuus alkoi: ei pitkien nähtävyyslistojen läpikäyntiä kolmeen viikkoon! Nautin ihmisvilinän vähyydestä. Katsastin rannat sekä Nobbys Lighthouse -majakan. Melkein menetin kaikki matkakuvat: kamera tippui syvään (mutta onneksi sentin liian kapeaan) kallionkoloon, josta juuri ja juuri sen sain.

Newcastle Beach. Taustalla Nobbys Lighthouse -majakka.

4. Taree

Kolme yötä Agincourt-motellissa. Tareen kylä oli pieni paikka: ei hostelleja. Näin pienen vesiagaman. Eräs paikallinen pysäytti kadulla ja alkoi juttelemaan. Seuraavana päivänä olin hänen luonaan istuskelemassa ja katselemassa villikengurulaumaa (vallabeja) takapihallaan. Tarjosi kyydit. Oli joku kiinteistönvälittäjärouva. Antoi myös käyntikorttinsa. Se on tuossa hyllyllä vieläkin. En sillä kylläkään mitään tee.
5. Port Macquarie

Kaksi yötä Port Macquarie Backpackers -hostellissa. Nautiskelin yhdeksän kilometrin maisemallisen rantakävelyreitin Tacking Point Lighthouse -majakalle edestakaisin. Näin yhden villikoalan, tuhat hedelmälepakkoa, täysikasvuiset (~90 cm) vesiagama- ja goanna-liskot sekä vierailin maailman ainoassa koalasairaalassa.

6. Coffs Harbour

Kolme yötä Coffs Harbour YHA Backpackers Resort -hostellissa. Satamasta pääsi rakennettua tietä pitkin suojellulle Muttonbird Island -saarelle, jossa saattoi nähdä lintuja ja kavuta merinäkymien äärelle ryhävalaiden muuttovirtaa bongaamaan. Myöhässä olin: muutto ajoittuu huhti–marras-välille. Vierailin kirjastossa ja kävin katsomassa delfiinejä, hylkeitä ja pingviinejä Dolphin Marine Magic -puistossa. Siellä otatin itsestäni nolot kuvat delfiinin ja hylkeen kanssa.

Katso(i)n.




7. Byron Bay

Kolme yötä Backpackers Inn -hostellissa. Cape Byron -niemeltä löytyi kyltillä varustettu Australian itäisin piste sekä Cape Byron Lighthouse -majakka. Kadulla vastaan käveli hämärä hemmo, joka sanoi minun olevan suomalainen ja kertoi tietävänsä minusta paljon. Sitten lähdin. Otin surffikurssin ja laskuvarjohypyn (skydive). Näin delfiiniparvia. Hostellilla nimestäni tehtiin vitsi: Juha=juhuu! Siellä oli nostalginen Spar-kauppa; Suomessa niitä ei enää ole.
8. Surfers Paradise

Kolme yötä Backpackers In Paradise -hostellissa. Kelpo nimi paikalle: surffaajien paratiisi. (Tosin en surffaajia nähnyt.) Osavaltio New South Wales päättyi ja alkoi Queensland. Ostin joululahjat: kengurun, emun ja krokotiilin kuivalihaa. Kävin yhden päivän opastetulla kajakkiretkellä Stradbroke Island -lähisaarella pienessä porukassa. Oppaan mukaan saarella oli tappavia käärmeitä, joita ei onneksi tavattu. Pimenin kaduilla kädet ylhäällä ja aiheutin pahennusta kylillä – hillitön paratiisi!
9. Brisbane

Yksi yö GoNow Family Backpacker -hostellissa. Iso paikka, vain vähän aikaa. Pistäydyin Lone Pine Koala Sanctuaryssä, joka on maailman vanhin ja suurin koalojen rauhoitusalue. Siellä oli paljon Australian eläimistöä: yli 95 eri lajia. Lähdettyäni repesi elämäni kovin ukkosmyrsky juuri kun olin bussista poistunut eräälle sillalle – sama kertakäyttösadetakki päälle jo kolmannen kerran matkan aikana. Vaan ei se paljoa auttanut.


10. Noosa

Yksi yö Nomads Noosa -hostellissa. Tein reissun vehreälle Fraser Island -saarelle, joka on maailman suurin hiekkasaari (1 840 km2) ja Unescon maailmanperintökohde. Kävelymatkalla satamaan eksyin aivan väärään suuntaan, ja matkan alkuun oli lopulta enää puoli tuntia. Rukoilin: Jumala, tee ihme. Heti seuraava auto pysäytti (liftaamatta) ja tarjosi kyydin satamaan. Kiitin. Saaren vesistöt kuhisee haita; siksi uimareita ei näkynyt. Mutta dingoja näimme.

11. Cairns

Yksi yö Corona Backpackers -hostellissa. Lensin Brisbanestä trooppiseen Cairnsiin ja takaisin (3 400 km) hyppäämään benjihypyn ja snorklaamaan Isolla valliriutalla (Great Barrier Reef), joka on maailman suurin koralliriutta (344 400 km2) ja Unescon maailmanperintökohde. Paljon kaloja, värejä, muotoja ja jopa hai! Luultavasti tiikerihaihin kuuluva valkoevähai. Onneksi oli pieni. Ehkä kaivan ko. videon joskus & editoin sille hampaat.
Kaloja tervehtimässä Isolla valliriutalla. Galleriassa pari kuvaa lisää.

AUSTRALIA:

+ Enemmän aikaa, vähemmän kiirettä
+ Pikkupaikkakunnat
+ Sää
+ Eläimet
+ Tippumiset (skydive + benji)
+ Iso valliriutta
+ Surffikurssi

- Kajakkiretken tarjoaja kadotti kuvat!
- Otin liian vähän kuvia!
- Otin liian vähän videoita!
- Tein liian vähän äänipäiväkirjaa!
- En saanut kengurua mukaan! Ei lähtenyt!


  • Juhan vinkki:
"Koe koalat & kesytä kengurut."


Puristin yli 2 500 kuvaa 656:een. Jätän blogikuvashow'n nyt väliin. Tervemenoa galleriaan:


Alla video yhdestä tippumisesta. Se oli kokemus. Galleriassa pari kuvaa toisesta tippumisesta.