sunnuntai 20. joulukuuta 2015

Maailmanympärimatka: Pariisi/Ranska 9.12.–12.12.2014

Ja niin alkoi matkan viimeinen viikko. Rauha Pariisille.


Pariisin-kolmeöinen oli lähinnä geneeristä metrosekoilua nähtävyyksien perässä, ei mitään ihmeellistä. Asetuin Peace & Love -hostelliin (halvimpaan metroyhteyksien päästä löytämääni), jossa yksi yö 14 hengen makuusalissa kustansi 18 euroa. Tulemme siihen, että kyllä sitä Pariisissakin voi kohtuurahalla punkata.

Kolme päivää riitti hyvin kompaktiin Pariisi-pakettiin, johon kuuluivat Eiffel-torni, mm. Mona Lisan kätkemä taidemuseo Louvre, Notre-Damen katedraali ja maailman suurimmaksi liikenneympyräksi sanotun liittymän keskellä komeileva sotamonumentti Riemukaari. Turistijaksamista edistäviin oheiselämyksiin sisältyivät Seine-joen värittämät kaupunkimaisemat ja lukuisat sillat, puistot, kadut ja kujat. Joulukuinen Pariisi on kieltämättä harmaa ja kolea, joten puistojen potentiaali potkinee paremmin kesällä.

Sanotaan, että ranskalaiset ovat vastahakoisia englannin puhujia. Koin tämän marketin kassalla, kun muuan nuori myyjä meni aivan lukkoon pyydettyäni palvelua englanniksi. Tuli siihen onneksi eräs toinen myyjä, joka hoiti homman. Tavallaan vaillinainen tapaus kummallekin: hän ei palveluammatissa puhu sanaakaan englantia, enkä minä turistina osaa sanoa ranskaksi kuin "päivää" ja "kiitos". No, eipä hän jäänyt ainoaksi myyjäksi, jolta ei englanti taittunut. Ranskassa puhutaan ranskaa. Niinhän ne kuulemma sanoo.

Pariisi on hieno ja kaunis kaupunki myös harmaina talvikuukausina. Eiffel-tornin yläkerroksesta (273 m) aukeavat upeat näköalat yli laajan keskusta-alueen. Jättimäisessä taidemuseo Louvressa (60 600 m²) riittää "Mona Lisa -lenkin" lisäksi taideihmisille katseltavaa helposti viikoiksi. Tämän ja kaiken muun ohessa koin sen, ettei Pariisissa voi eksyä. Painaa vain mieleensä metrolinjan, jonka varrella majoitus sijaitsee, niin kaikki sujuu kuin itsestään. Tämä oli oma kokemukseni: todella selkeä kaupunki, jossa helppo liikkua ja suunnistaa. Metroverkosto on kattava ja helppokäyttöinen.

Ja mitä vielä? Ei mitään. Eiköhän ne pisimmät matkajorinat ole jo hurjasteltu. Mutta enpä osannut odottaa, mitä Venetsian öisellä kujalla kohtasin. Miten siitä kirjoittaisin...

PARIISI:

+ Metroverkosto
+ Eiffel-torni
+ Taidemuseo Louvre  
+ Notre-Damen katedraali
+ Riemukaari
+ Seine-joen halkomat kaupunkimaisemat

- Uutiset punaisista kaduista


  • Juhan vinkki: "Muista mm. Ranskaa."
Taidemuseo Louvre...

...kätkee sisäänsä mm. Leonardo da Vincin Mona Lisan. Turvaköydet ja panssarilasi pitävät rouvasta huolen.

Pont des Arts -silta

Pont des Arts -silta

Pont Alexandre III -silta

Pont Alexandre III -silta. Enpä kuvatessani hääparia huomannut!

Pont Neuf -silta

Seine-joki

Seine-joki
Se, jonka kaikki tietää
Se, jonka kaikki tunnistaa
Näkymät yli Pariisin

Näkymät yli Pariisin

Näkymät yli Pariisin

Näkymät yli Pariisin

Riemukaari, sotamonumentti (Arc de Triomphe). Korkeus 50 m, leveys 45 m, syvyys 22 m. Ympärillä maailman suurimmaksi liikenneympyräksi sanottu liittymä.

Pienempi riemukaari (Arc de Triomphe du Carrousel). Korkeus 19 m, leveys 23 m, syvyys 7,3 m.

Notre-Damen katedraali (1345)
Notre-Damen katedraali (1345)

Katu
Tuileries'n puisto (Jardin des Tuileries)

Tuileries'n puisto (Jardin des Tuileries)

Luxembourgin puisto (Jardin du Luxembourg)

Luxembourgin puisto (Jardin du Luxembourg)

Peace & Love -hostelli

Peace & Love -hostelli
















Tästä Pariisin-galleriaan (126 kuvaa)